zaterdag 7 maart 2015

Stoppen weer in ?!?

Een mooie jeans. Voor een Nederlands jongetje een musthave. Toch? En hij had 'm! Smal modelletje en de benen waren nog even op de groei. Een broekje dat het in ieder geval tot de zomer kon redden. Maar na een paar keer dragen waren de knieën door! Tegen spelen (vooral het kruipen) bij de zandbak buiten kon het broekje dus toch niet ....

Gezien het modelletje, vind ik knielappen niet zo mooi. Misschien dan maar een stukje andere stof ertussen zetten? Ik zag het toch niet zo zitten en belande zo eens in de Zara voor een nieuw exemplaar. Maar zag ik daar nu nèt zo'n broekje maar met een gestopt gat?! Gestopte gaten oftewel 'Maze jeans' zijn in! In dat geval ging ik mij toch nog eens wagen aan het broekje thuis!

In een nostalgisch naaimachine-winkeltje kocht ik stopwol en een naald. Zo'n echt nostalgisch winkeltje met personeel wat druk bezig is met sorteren enzo en klanten ziet als lastige verstoring, ha, ha. En  met een nostalgisch ruime sortering. Ik had keuze uit een stuk of 15 kleuren stopwol! Zo leuk, stopwol op zo'n mooi kartonnen kaartje. Het bestaat dus nog, het 'stoppen'! Toen ik ging afrekenen, bleek ook dat de prijzen nog nostalgisch waren. 0.25 cent betaalde ik voor een borduurnaald die ik ook nog haalde! 

2

Stoppen. Het bestaat dus toch nog. Misschien loop ik hier wat voor op de trend ; )  Toen ik op internet ging zoeken naar voorbeelden bleek dat het op Youtube nog niet bij het grote publiek is doorgedrongen ... ; ) Alleen filmpjes over het stoppen van een sok, maar ik waagde een poging met dit filmpje en de herinnering aan mijn oma.

Mijn beide oma's zijn al jaren geleden overleden. De ene oma was als ik mij zo kan herinneren altijd wel bezig met iets creatiefs. Vooral met het breien van sokken voor de (schoon)zonen. De andere oma had geen crea hobby's. Wel hield ze van mooie kleding. Heerlijk vond ze het om met haar zussen of nichtjes te winkelen. 
 

Op de foto mijn oma links met haar zus in Antwerpen. Mijn oma woonde in Nederland, net aan de grens met België en ging regelmatig met haar zussen winkelen in Antwerpen.
  
Èn ze hield van stoppen. Ja, 'houden van' ; ) Want altijd als het ter sprake kwam dat iets kapot was, reageerde zij direct dat zij het wel even kon 'stoppen'. Ik was toen zelf een jaar of 10, maar het heeft indruk gemaakt. Waarom? Ik had een teddybeer die helemaal was afgesleten. Zoveel dat er 'een gat in was gevallen'. Zonder de beer kon ik niet slapen., maar hij viel bijna uit elkaar! Mijn oma had al een paar keer aangeboden de beer 'te stoppen' alleen zag ik dit helemaal niet zitten. Niets aan mijn beer mocht veranderen! Maar ze kon het niet laten, ha, ha. Toen ik een keer bij haar logeerde, heeft ze het gat gestopt. Of ik er echt heel blij mee was, ik weet het niet ; ) Maar erg goedbedoeld natuurlijk en ik vond het toch ook wel een kunstwerkje. Toen ik bezig zou gaan met het stoppen, kon ik mij ineens toch weer herinneren hoe mijn oma gaten stopte! Het had dus altijd ergens in mijn geheugen gezeten, ha, ha. Ze knipte eerst het gat bij, maakte toen een raster (soort van klein weefgetouw) van sterk zwart garen. En dan pas weefde ze de stopwol door het raster. 

Alleen bedacht ik mij dit pas tijdens het 'stoppen'. Ik heb maar wat gedaan en alles met de stopwol zelf. De stof rimpelde ook wel wat, maar dat kwam (ook?) doordat het elastische jeansstof is. Dat was er in de stoptijd nog niet. 

broek stoppen 1

Inmiddels (het is alweer een tijdje terug) heeft hij het broekje alweer veel kunnen dragen. En laatst gaf iemand nog een compliment over het leuk broekje met die vierkantjes. Ja, 'stoppen' is weer IN ; )

broek stoppen  
3 opmerkingen:

  1. Ohh wat grappig. Ik kreeg laatst van oud oma haar naaidoos. Erg leuk en er zaten allemaal wolletjes in verschillende kleuren. Nu weet ik waar het voor is en wat ik ermee kan! Goed en leuk idee.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk geschreven! Ik had vroeger wel eens gestopte sokken aan, die zal mijn moeder dan wel gestopt hebben. Maar dat zat toch niet echt lekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Stoppen, daar had ik nog niet aan gedacht, ik heb er van alles opgenaaid op die knieën, maar stoppen nog niet, goed idee!

    BeantwoordenVerwijderen