Pagina's

maandag 26 mei 2014

DIY t-shirt met baard


Toen ik dit t-shirt tegenkwam op dit blog, stond het direct op mijn to-sew-lijst (ehum to-paint-lijst)! De afbeelding is met textielverf op het t-shirt geverfd. En je gebruikt hierbij freezer-papier. Hoe? Ik leg het hieronder uit:


Wat heb je nodig?
 • t-shirt in lichte kleur (of donkere kleur, met lichte verf)*
 • textielverf
 • freezerpapier (of borduurfix) **
 • hobbymesje (en evt. ook een klein schaartje)
 • snijmat
 • plakband 

Stap 1 

  
Kies de afbeelding die je op je t-shirt wilt hebben. Zorg dat je de afbeelding op de juiste grootte op papier hebt. Op andere blogs las ik dat er medebloggers zijn die de afbeelding overtrekken van het beeldscherm. Dit lijkt mij wat minder handig, daarom misschien overbodig, maar toch, een uitleg van een ander manier onderaan het bericht ; ) ***
 
Stap 2
Plak de afbeelding met plakband op de snijmat en leg het freezerpapier hier overheen. Zorg dat het freezerpapier met de plakkant naar beneden ligt. Plak nu ook het freezerpapier vast. 

Stap 3


Als het goed is kun je nu door het freezerpapier de onderliggende afbeelding zien. Pak nu het hobbymes en snij de delen waar je straks verf wilt hebben,  eruit. 

Tip: Je kunt natuurlijk erg precies met een klein kwastje verven en zorgen dat er geen verf komt in de rondjes van de letters, maar dit lukte mij niet goed. Ik heb dus daarom ook de kleine rondjes en streepjes uitgesneden (en als het handiger was, geknipt met een klein schaartje). Het resultaat waar hierdoor wel netter dan dat ik anders voor elkaar had gekregen ; )

Stap 4


Als je de afbeelding helemaal hebt uitgesneden, strijk je het freezerpapier op de stof. Zet de strijkbout op stand II (wol) en controleer, voordat je gaat verven, of alle randjes goed vastzitten.

Stap 5
Verven maar! En afhankelijk van het resultaat, verf je het nog een keer over. Wel wachten tot de verf droog is. Ik heb de afbeelding voor dit t-shirt twee keer geverfd.

Stap 6
Wachten!! Tot de verf helemaal droog is -> zie verpakking van de verf. 

Stap 7
Haal het freezerpapier eraf. Begin bij een hoekje, dan trek je het er zo af.

Tip: Als je voorzichtig bent en het papier blijft helemaal heel, dan kun je het nog een keer (of zelfs vaker) gebruiken. Als je het freezerpapier voor een tweede keer strijkt, leg er dan wel een stuk bakpapier tussen, anders heb je de verf van de vorige keer onder de bout!

Afhankelijk van de verf, moet je aan de achterkant van de afbeelding nog een paar minuten strijken. Ik gebruikte verf van het merk, .., en dan hoeft dat niet meer.

En klaar is je t-shirt!

*
Ik kocht een lichtgrijs t-shirt met lange mouw. De mouwtjes heb ik afgeknipt en omgeslagen. Extra stoer!! Hoe? Ik tekende de juiste lengte af. Op 2 x de breedte van de omslag, afknippen. En dan 2 x omslaan en vaststikken met een 1 cm. stiksel boven en onderaan (steeklengte 2 cm) met bijpassend garen, zie hieronder:

**
Het freezerpapier kocht ik bij een winkel waar ook spullen voor quilten worden verkocht. Maar op internet is het ook prima te vinden. Het papier dat ik kocht, komt van een rol en lijkt wel wat op vlisofix. 
Op internet zag ik ook freezerpapier waar je met een inktjetprinter direct op kunt printen. Dit wordt verkocht in een pak, net als printpapier. Heb je dit papier, dan print je de afbeelding op het papier en snijd je dat dan uit, zie stap 2 en 3.

*** 

 • Zoek op internet naar een afbeelding die je op het t-shirt wilt zetten.
 • Druk op de knop 'Print screen' en ga dan naar het programma 'Paint'.  
 • Druk gelijktijdig de knoppen 'ctrl' en 'v' in. (Hiermee plak je een kopie van de pagina in dit programma) 
 • Nu 'knip' je de afbeelding die je wilt gebruiken eruit. Hoe? Je drukt op het icoontje 'selecteren' (boven in de knoppenbalk). Dan ga je naar de afbeelding en druk je op de linkermuisknop. Je kunt nu het deel wat je wilt hebben selecteren. Vervolgens ga je in dit geselecteerde vierkant (of rechthoek) staan, en dan druk je op de rechtermuisknop -> kopiĆ«ren
 • Nu ga je 'Bestand' (linksbovenaan) en selecteerd 'nieuw'. (er wordt gevraagd: 'Opslaan', maar dat is niet nodig). Je hebt nu een nieuw bestand geopend. 
 • Weer druk je de knoppen 'ctrl' en 'v' in. De afbeelding die je wilde hebben, staat nu in beeld. 
 • Als je nu weer naar 'Bestand' en dan 'Afdrukvoorbeeld' gaat, kun je kijken hoe groot de afbeelding wordt als je deze zou printen. 
 • Aanpassen kan nu gemakkelijk. Ga in dit scherm naar 'Pagina-instelling' en klik dan het puntje bij 'aanpassen' aan. Je kunt de grootte van de afbeelding nu gemakkelijk aanpassen in procenten van het origineel. 

Lijkt misschien ingewikkeld (tja, 't is een hele lap tekst) maar als je het een keer hebt gedaan, is het al veel sneller dan overtrekken van het beeldscherm ; )

Geen opmerkingen:

Een reactie posten