Pagina's

dinsdag 17 februari 2015

KCW - Jas uit een wollen deken

Het thema van de KCW dit jaar was 'upcycled'. Een thema wat mij creatief uitdaagde. (KCW, wat is dat? Kids Clothes Week = minimaal één uur per dag, voor één week bezig met het naaien van kinderkleding) Een tijdje terug kreeg ik het boek 'Stof voor durf-het-zelvers 2' voor mijn verjaardag. Toen ik de jas in het boek zag, dacht ik aan de wollen deken die ik al een tijdje gelden bij de kringloop tegenkwam. Ik kocht de deken omdat ik de kleuren zo mooi vond. Ik had er alleen nog geen echte bestemming voor gevonden. Toen ik mijn dochter voorstelde een jas te maken van een deken (kon mij voorstellen dat zij dit niet zo zag zitten, maar ook zij vond dit toch echt een heel leuk idee) volgde er een grote YESSS!! Komt misschien ook wel wat omdat ze haar jas niet meer zo leuk vond ... maar ja, je kunt toch niet zomaar weer een nieuwe jas gaan kopen alleen omdat hij 'niet meer leuk is'? Toch?

2a  

Wat gespannen begon ik dit keer aan de KCW ; ) Gespannen? Ja, met met deze en deze pogingen, was er wel de nodige druk, ha, ha. En het bleef spannend, want het leek wel een van de drukste weken in maanden. Het begon al op de eerste dag, drukke dag met een bezoek aan een jarige en meer plaatste de teller op -1 uur ... ai! Op de tweede dag knipte ik het patroon. Op de derde dag, met de teller op -1.5 uur, legde ik het patroon op de stof, toen toch bleek dat de stof nèt te klein om de hele jas eruit te halen. AIiii ...! Het zou mij nu toch wel een keer moeten lukken een kledingstuk af te maken tijdens de KCW?!? Nee, ik zou niet de handdoek in de ring gooien, verder met de jas dus maar! Het in elkaar naaien van de jas viel mij erg mee en ik kreeg er grote lol in. Ja echt! Net als bij de schoentjes kreeg ik de flow te pakken: Wàt leuk zeg, het zelf naaien van een winterjas! Ik had een jaar geleden toch niet gedacht zelf een winterjas te maken voor de kinderen en nu 'draaide ik mij hand er niet voor om', WOW! Alleen toen de dochter de jas (nog steeds enthousiast!) paste, bleken de schouders véél te breed. De deken was natuurlijk ook wel erg dik en de stof met de mouwen nogal dun. Dit gaf wel een dagje een (kleine, ehum .. ) domper. Het idee van de jas was toch zo leuk? Maar gelukkig, toen ik het nog een keer samen met de schoonmoeder bekeek, kon het zo worden opgelost. Ik stikte de stof van de mouwen dubbel vast op de schouders waardoor het verschil in de verschillende diktes van de stof ook werd opgelost. Heerlijk als het allemaal lukt! Yippeee! Zo blij met deze jas! En dubbel zo leuk: Ik ben ik niet de enige!! (Pffffff... ha, ha)

44  

Om het effect van de deken te benadrukken en de zakken extra te accentueren, werkte ik de zakken af met een festonsteek.
De zakken kon ik als enige van de jas niet onder de naaimachine krijgen wegens tè dik. Dus dan maar met de hand vastgenaaid. 

11


10a

Toen ik hier mee klaar was, vond ik de rest toch nog wat te kaal ... dus ook de capuchon zo afgewerkt. Maar waar stop je hè? 'Less is more' Remember ... Ach, niet zo moeilijk, het garen was op ; ) De capuchon voerde ik met dezelfde super-zachte stof van de mouwen.

8

En dan ..... hèt detail: Het label van de originele deken. O zo leuk!


9  


7

Mijn plan was eerst om vier grote knopen op de jas te zetten, alleen stond het mij wat tegen meer uit te geven voor de knopen dan dat de jas had gekost. (Een tijdje terug kocht ik twee grote knopen en keek nogal op van de prijs) Ik rommelde wat in de bakjes met knopen enzo en kwam toen op het idee jeansknopen te gebruiken. Het risico van het mislukken van de knoopsgaten (en de druk ; ) uit de weg te gaan, gebruikte ik kamsnaps als sluiting. Omdat de stof zo dik is, koste het mij dan wel weer twee keer zoveel kamsnaps, ha, ha. En inmiddels is er alweer een drukknoop losgekomen en vindt de dochter het toch niet zo handig dichtmaken. Dus ik denk dat ik binnenkort toch maar ga proberen om er knoopsgaten in te maken. Oefff ... eerst maar even nagenieten ; )

5a


14 opmerkingen:

 1. Vanaf de bank lees ik vol bewondering je verhaal. Wat een geweldig mooie jas. De details zijn mooi en goed uitgevoerd. En spannend om nog knoopsgaten te maken. Maar misschien toch handiger. Gefeliciteerd met je resultaat. Op naar een paar koude dagen hahs. Veel draagvleugelboot! Geniet van het resultaat

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik bedoelde draag plezier, maar de spellingcontrole maakt er een raar woord van.

   Verwijderen
  2. Fijn he die T9 Mijnspiegelbeelden, ik moest er hard op om lachen :)

   Verwijderen
 2. Hele mooie jas! Ik zag een stukje ervan al voorbij komen en was al heel benieuwd geworden. De mouwen staan er echt super mooi bij en ook dat oorspronkelijke label, geweldig. De festonsteken maken het echt af. Ik heb nog twee oranje dekentjes liggen waar ik geen bestemming voor kan vinden... misschien dit proberen voor volgende winter.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je! Ja, ik kan het je helemaal aanraden. En oranje lijkt mij ook leuk voor een jasje! En heerlijk warm ook ; )

   Verwijderen
  2. Ik vind jouw creaties zo leuk dat ik je zonet heb genomineerd voor de Liebster Award! Wil je weten wat dit inhoudt, ga dan eens kijken op mijn blog!

   Verwijderen
 3. Voor de uitdaging van KCW ben je meer dan geslaagd! Geweldig gerecycled!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je, Pffff ... ja gelukkig wel, maar het was nog wel even spannend toen de jas eerst veel te ruim was, ha, ha. Ik vond het een leuk thema en heb nu ook weer andere projecten bedacht daardoor.

   Verwijderen
 4. Ge-wel-dig gedaan!!! Staat bij mij ook al zo lang op mijn lijstje!! Is de jas ook lekker warm en zo? (vast wel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De dochter heeft het niet snel koud en daarom leek mij een voering te warm en gebruikte ik flannel. De deken maakt de jas heerlijk warm, alleen ... als het waait, houdt het de wind niet tegen. Als je wel kiest voor een voering, kun je hier rekening mee houden. Ben benieuwd!

   Verwijderen
 5. het knuffelgehalte ligt er hoog bij deze jas!!!!
  prachtig en je hebt zoveel oog voor detail!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. oooh, heerlijk!
  superleuk met dat labeltje van het deken er nog aan <3

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik zou graag willen weten waar je het patroon voor deze jas vandaan hebt, ik zou hem zelf namelijk ook graag willen maken :-)

  Groetjes, Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen